Please use this identifier to cite or link to this item:
https://r.donnu.edu.ua/handle/123456789/2550
Title: | Вплив лазерного опромінення на накопичення біомаси та екзополісахаридів гриба Schizophyllum commune Fr. |
Other Titles: | Influence of laser irradiation on the accumulation of biomass and exopolysaccharides of the Schizophyllum commune Fr. |
Authors: | Решетник, Катерина Приседський, Юрій |
Keywords: | Schizophyllum commune schizophilan surface cultivation photoactivation шизофілан поверхневе культивування фотоактивація |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Луцьк: Науковий вісник СНУ імені Лесі Українки |
Series/Report no.: | Біологічні науки;2020, 1 (389), с. 25-30 |
Abstract: | The influence of laser irradiation on the accumulation of biomass and exopolysaccharides of some strains of S. commune has been studied. To obtain the inoculum of mycelium of strains S.c.-03, S.c.-01, and S.c.-02 of S.commune was cultured on agar glucose-peptone medium. In the study of the effect of laser irradiation of the mycelium in a surface culture used glucose-peptone liquid nutrient medium. The number of exopolysaccharides was determined by the phenol-sulfur method. The most efficient in terms of biomass accumulation and productivity of exopolysaccharide synthesis was the strain S.c.-03 of S.commune – under the action of laser irradiation of mycelium with red light (wavelength 635 nm) mycelium biomass increased by 75.3% and the number of exopolysaccharides increased by 70%. |
Description: | Стаття у Науковому віснику Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Серія: Біологічні науки, 2020, 1 (389) |
URI: | https://r.donnu.edu.ua/handle/123456789/2550 |
Appears in Collections: | Методичні рекомендації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Приседський10.pdf | Стаття у Науковому віснику Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Серія: Біологічні науки, 2020, 1 (389) | 731,62 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.