Abstract:
Актуальність тематики дослідження зумовлена тим, що останнім часом ціни на
сільськогосподарську продукцію, і зокрема рибу, м'ясо і особливо овочі в Україні демонструють значну
нестабільність і варіативність, і спрогнозувати ціну на основі таких даних досить складно.
Загальновідомо, що у ринкових умовах рівень ціни визначається співвідношенням попиту і
пропозиції. Разом з тим, в умовах сучасного аграрного ринку, недосконалого і недостатньо
ефективного, на ціну сільськогосподарської продукції значно впливають внутрішньогосподарські
фактори, які не дають змоги сільськогосподарським товаровиробникам формувати максимально
можливі ціни реалізації на вироблену готову продукцію. Останнім часом на ринку овочевої
продукції змінилася ситуація: різко скоротилися попит і пропозиція, переважаючими стали темпи
зниження попиту, і зокрема за рахунок значного зростання цін. Одночасно по багатьох видах
овочевої продукції із дефіцитного ринок перетворився у перенасичений. Зменшення попиту на
продукцію овочівництва зумовлено передусім зниженням доходів населення, а також зростанням
розмірів податків та інших платежів, обмеженою можливістю експорту продукції. Метою
дослідження є розвиток науково-методичних засад, розроблення практичних рекомендацій щодо
прогнозування оптимальних цін на овочі та витрат на їх вирощування на основі статистичної
інформації та використання економетричних методів та моделей.