Короткий опис(реферат):
Мета статті – розкрити місце аграрно-продовольчої продукції в товарній структурі експорту та обґрунтувати пропозиції щодо більш раціональних напрямів використання продукції аграрного сектору й удосконалення товарної структури її експорту з перевагою готових харчових продуктів з більшою доданою вартістю.
Методика дослідження. У процесі дослідження використано діалектичні методи пізнання процесів і явищ,
монографічний метод (аналіз наукових здобутків українських та іноземних вчених щодо стану зовнішньої торгівлі
аграрно-продовольчою продукцією); графічний (визначення співвідношення динаміки експорту продукції зернових і олійних
культур та їх реалізаційної ціни); порівняльного аналізу (обґрунтування напрямів використання продукції аграрного
сектору з більшою доданою вартістю); емпіричний (щодо комплексної оцінки сучасного стану зовнішньої торгівлі
аграрно-продовольчою продукцією), абстрактно-логічний метод (теоретичні узагальнення та формулювання
висновків).
Результати дослідження. Проведений аналіз динаміки зовнішньої торгівлі показав збільшення валютних надходжень від аграрно-продовольчої продукції та зростання їх частки в загальній сумі експорту з високою часткою
зерна та насіння олійних культур. У структурі експорту переважає зерно та насіння олійних культур. Виявлений
обернений зв’язок між обсягами експорту зерна і насіння олійних культур та їх реалізаційною ціною, що свідчить
про доцільність використання зерна та проміжної продукції промислової переробки для розвитку тваринництва й
нарощування виробництва та експорту м’ясо-молочної продукції.
Елементи наукової новизни. Систематизовано сутнісні чинники нарощування обсягів експорту аграрнопродовольчої продукції рослинного походження, якими є: стрімке зростання виробництва зерна і насіння олійних
культур; зменшення використання зерна на кормові цілі через скорочення протягом тривалого періоду поголів’я
тварин, зокрема ВРХ; порівняно невелика частка використання зерна на нехарчові цілі; повільне збільшення переробки зерна на харчові цілі; обмеження інноваційних технологій промислового зберігання зерна.
Виявлено, що нарощування обсягів експорту зерна і насіння олійних культур за відсутності організації раціональних напрямів внутрішнього використання призводить до організаційних і фінансових ризиків, зниження ціни та
недоотримання належних надходжень валюти. Обґрунтовано пропозиції щодо товарної структури експорту аграрно-продовольчої продукції, напрями та шляхи її удосконалення.
Практична значущість. Експорт аграрно-продовольчої продукції має здійснюватися, в основному, продукцією з
вищим вмістом доданої вартості, що сприятиме збільшенню валютних надходжень від зовнішньоторговельних
операцій. Водночас це потребує розбудови на новій інноваційній основі промислових підприємств з глибокої переробки, доробки та тривалого зберігання сільськогосподарської продукції, її біологічної переробки, що дасть можливість наростити виробництво й експорт також тваринницької продукції з більшою доданою вартістю та створити нові робочі місця.